6 СІЧНЯ-СВЯТВЕЧІР
Православні та грекокатолики відзначають Різдво 7 січня. До куті на пісну вечерю обов’язково готують узвар, на столі, за традицією, мають бути 12 пісних страв на честь 12 апостолів.
Різдву передує чотиритижневий піст. Його останній день називається Святим вечором, або Багатою кутею. У цей день люди намагаються не їсти до сходу першої зірки. Потім починається святкова вечеря. На стіл ставлять 12 пісних страв. Першою куштують кутю. Потім їдять усе інше, запиваючи узваром. Різдвяним атрибутом є також дідух – сніп із колосків жита або пшениці, зібраних у кінці жнив. Після вечері діти йдуть колядувати. Як правило, колядують хлопчики. Вважалося, що вони приносять удачу. Українська колядка: Добрий вечір тобі Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся, Застеляйте столи, та все килимами, радуйся, Та кладіть калачі з ярої пшениці, радуйся, Бо прийдуть до тебе три празники в гості, радуйся, А перший же празник: Рождество Христове, радуйся, А другий же празник: Святого Василя, радуйся, А третій же празник: Святе Водохреща, радуйся, Українська колядка: Нова радість стала Нова радість стала, яка не бувала: Де Христос родився, з Діви воплотився, Пастушки з ягнятком перед тим дитятком Ой ти Царю, Царю, Небесний Владарю, Даруй господарю, даруй господині, Во Вифлеємі нині новина Во Вифлеємі нині новина, Вже Херувими славу співають, А ясна зоря світу голосить: За світлом зірки, десь аж зі сходу Марія Мати Сина леліє, Ісусе милий, ми небагаті. Глянь оком щирим, о Божий Сину. Українська колядка: Тиха ніч Тиха ніч, свята ніч! Тиха ніч, свята ніч! Свята ніч настає Другого дня, на Різдво, ходить вертеп. Молодь перевдягається в Ірода, пастухів, Янгола, Чорта і навіть Смерть. Добрі сили славлять народження Христа, а злі сили намагаються їм зашкодити.
Щороку Лідія Олександрівна варить кутю у банячку, що його спеціально береже для святкової страви. Цей посуд дістався їй від покійної мами. Кутю зазвичай готують із пшениці, рідше – з перловки або рису. Крупу добре промивають, заливають холодною водою і залишають на півгодини, щоб набухнула. Потім відціджують, заливають окропом і годину варять на невеликому вогні. У готову кашу додають розтертий у макітрі (або у дерев’яній ступці) мак, розмочені родзинки і курагу, мелені м’ясорубкою горіхи. Все заливають виноградним соком, додають по ложці меду та церковного вина «Кагор». У столиці Святвечір не має того ритуального значення, як у західноукраїнських містах. На Буковині та Івано-Франківщині, наприклад, у Святвечір під стіл кладуть сіно, «щоб худоба та вівці водилися». Стіл посипають зерном, потім застилають білою скатертиною, а на кожний кут кладуть часник. Кажуть, він оберігає від злої сили та хвороб. Перед вечерею запалюють свічку за померлих і читають «Отче наш». Перелік 12 страв, котрі готують на Святвечір, щоб кожен місяць у новому році був щедрим: 1. Кутя. Кулінарні особливості регіонів: • На Буковині у кутю додають халву.
Культура і духовність Україна2015-01-07
Останні коментарі
На даний момент нема кождного коментаря
|
Шановні платники податків!
Графік роботи Івано-Франківського Центру обслуговування платників податків на новорічні та Різдвяні свята
Коли суб’єкт господарювання стає платником збору за спеціальне використання води
Підприємства, які знаходяться на території України, податок на прибуток сплачують на консолідованій основі
Єдиний внесок не нараховується на вартість дитячих новорічних подарунків
Запроваджені нові критерії, які дають право на автоматичне відшкодування ПДВ
Порядок включення фізичної особи - благодійника до Реєстру волонтерів АТО
МЕДИКАМ ПІД ЧАС ОПЕРАЦІЇ ВИМКНУЛИ СВІТЛО
Реєстрація податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних
Місячну звітність з ПДВ за новими формами вперше необхідно подати за грудень 2014 року
Чи можна через електронний сервіс дізнатися про ризики щодо діяльності партнерів по бізнесу
В Снятині відділення ПриватБанку відновило свою роботу в новому сучасному форматі
В Верховині, що на Івано-Франківщині, була відзначена власниця 70-тисячної зарплатної картки
До уваги імпортерів та виробників алкоголю та тютюну: новації в обігу марок акцизного податку.
Обкладатися податком будуть тільки 3,3% пенсій українців
В Україні більше немає сертифікованих землевпорядних організацій
За неоформлення трудових відносин введені високі штрафи
6 СІЧНЯ-СВЯТВЕЧІР
Нацбанк отримав повноваження забороняти валютні операції
З 5 січня розпочинається реєстрація абітурієнтів на ЗНО
Україна дійсно буде купувати вугілля на підконтрольних бойовикам територіях
Інтернет-реклама стане домінувати на рекламному ринку з 2020 року
Google пропонує веб-майстрам залишити старі сайти і створювати нові
Еквадор визнали кращою країною для проживання пенсіонерів
Трюк з прихованим прослуховуванням в Skype
В ЄС готові купувати українські баранину і козлятину, але м’яса не вистачає
США звинувачують Deutsche Bank у податкових махінаціях
Польща розпочала поставки вугілля в Україну
|
© 2009 Рекламно-інформаційна агенція «Рекламний САЛОН». Інформація, весь зміст, ідеї оформлення, стиль являються інтелектуальною власністю рекламно-інформаційної агенції «Рекламний САЛОН» та охороняються Законом. При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів, - посилання (а в Інтернеті - гіперпосилання) на рекламно-інформаційну агенцію «Рекламний САЛОН» як джерело інформації – обов'язкове (Saloninfo.Com.Ua). Відповідальність за недотримання встановлених Законом вимог щодо змісту реклами на сайті несе рекламодавець. | |||